Harmonie

Stel je even voor hoe een lepeltje goudkleurige, gladde en vloeiende honing in jouw kop warme melk of thee belandt. Je draait een nieuwe pot honing open en hoort de welbekende doffe klik. Je laat de open pot eerst een beetje van links naar rechts balanceren, draaiend in je hand. Het zorgt bij mij voor een instant rustgevend gevoel wanneer de bijenzoete substantie als een aangename, zachte massa cirkeltjes draait in die pot. Daarna neem je gemoedelijk een schepje van het doorschijnend oranjegele bijengoud en hou je de bolle lepel een vijftal centimeter boven je dampende kop. De glazige honinglepel glijdt vervolgens sliertig, maar very smoothly in je kopje. Je neemt er met plezier je tijd voor want dit is jouw zen-moment van de dag/avond om de stroperige straal in het warme thee- of melkbad te zien verdwijnen. Als jouw honing gegoten is, blijft er uiteraard nog een bonuslaagje plakken op je lepel die je met alle liefdevolle gulzigheid in je mond doet smelten om de dag geruststellend te beginnen of je avond in alle troost en kalmte te omarmen. Harmonieuzer kan toch niet meer of wel?  

Het gaat hier over een simpel drankje, maar vermoedelijk is dit wel de grote aanzet geweest waarom ik op een dag zo enorm en écht hartstochtelijk verliefd werd op het acrylgieten. Die bewuste dag bekeek ik toevallig en zonder een duidelijk doel verscheidene YouTubefilmpjes van mensen die kunstzinnig bezig waren. Plots was daar dat ene ‘acrylic pouringfilmpje’ van een Canadese dame die vol enthousiasme haar creatieve werkwijze demonstreerde. Het was voor mij een ultieme aha-ervaring waarin ik een diepe blijdschap en vurig verlangen voelde om het ook eens een keertje te kunnen doen. Het leek zo makkelijk, zo glad, zo vloeiend en compleet in harmonie. Net zoals een lepel honing in je kopje gieten. Het gieten zag eruit als een vredevolle handeling met dito gevoel. Op die manier is mijn acrylgietliefde zo’n viertal jaar geleden ontstaan en begrijp ik steeds beter waarom het op mijn pad kwam.

LIBEL

'Toen er een helder beeld van een blauwpaars gevleugeld libelletje in mijn gedachten (en hart?) opdook, schoten me tegelijkertijd een aantal korte termijn herinneringen te binnen' - Eigen werk acrylgieten C. vd Broek

'Toen er een helder beeld van een blauwpaars gevleugeld libelletje in mijn gedachten (en hart?) opdook, schoten me tegelijkertijd een aantal korte termijn herinneringen te binnen' - Eigen werk acrylgieten C. vd Broek

Synchroniciteit staat voor mij gelijk aan harmonie. Wanneer iets op mijn weg komt, blijkt dit net hetgeen te zijn waar ik naar op zoek was, maar het intrinsiek nog niet wist. Het bewuste besef komt vaak pas (veel) later en soms is het er ook meteen. Boem baf jaaaaaah! Ik zag het! Ik merkte het op! Dit past! Het klopt als een bus! Harmonie dus…met een vleugje extra wat het leven an sich zo magisch maakt😉.

Het een heeft niet noodzakelijk iets met het ander te maken en toch passen beide zaken als een puzzel bij mekaar. De honing en het acrylgieten, twee aparte zaken en toch zo harmonieus verbonden in mijn leven qua beleving en gevoel. Het heeft trouwens nul komma nul zin om op zoek te gaan naar soortgelijk passende puzzelstukjes want de zogenaamde synchrone harmonie laat zich niet dicteren, forceren, manipuleren noch commanderen. Het is echter wel zo dat als je het systeem eenmaal begint te doorgronden, erop begint te letten en het kan ‘zien’, het steeds vaker in je leven opdaagt. Vandaag besef ik dat alles, maar werkelijk ALLES met elkaar in verbinding staat en een eenheid vormt.

Die bewuste dag eind december 2021 bijvoorbeeld waarop mijn man thuiskwam met de nieuwe scheurkalender 2022 van de Druivelaar. Al van zolang we samen zijn is die eerder toch wel saaie kalender onze traditiegetrouwe bondgenoot om elke nieuwe ochtend (‘gadsi, ’t is dag’) een blaadje te mogen afscheuren en te lezen welk flauw mopje, huis-tuin- of keukentip er ons die dag weer mag vergezellen. Enkel dit jaar vond hij het niet de moeite om geld te geven aan de volgens hem smakeloze rugplaat om de scheurkalender aan vast te hechten. Hij stelde daarom voor dat ik met m’n acrylgieten maar iets moest maken want daar zou hij veel meer van kunnen genieten in 2022. Hoe lief! Ik zag deze creatieve opdracht wel zitten en er ontpopte zich direct een idee. Dat idee vond ik in de libel die zich al dagen- en nachtenlang aan me toonde. Ik had het echter helemaal niet door noch viel het me bewust op vooraleer de vleiende vraag van hubby van de rugplaat er kwam.

Toen er een helder beeld van een blauwpaars gevleugeld libelletje in mijn gedachten (en hart?) opdook, schoten me tegelijkertijd een aantal korte termijn herinneringen te binnen. Via jawel hoor, reeds eerder geziene en ongevraagde YouTubefilmpjes van libellen in de natuur of van andere kunstenaars die de nood voelden een libel op doek, als tattoo, in steen of klei te creëren. Ook zonder het ingeven van zoektermen verschenen er bijna dagelijks allerlei getekende, geschilderde en gefotografeerde libellen op Pinterest. Verder was er mijn droom die me bijgebleven was waarbij een zwerm libellen zich eerder als akelige en onbestaande soorten met bijlen, slaghamers en dergelijke voorbijvlogen en was er last but not least de onverwachte reclame van het tijdschrift Libelle in mijn inbox (ik ben er nochtans niet op geabonneerd). Niet gevraagd maar wel ontvangen. Het begon me meer en meer te dagen dat ik hier iets mee hoorde te doen. Ik zag de klepel dan ook hangen en besloot de flosh in de paardenmolen op de kermis geanimeerd te vangen.

Terwijl ik me terugtrok in m’n atelier en vlotjes aan de slag ging met de libelrugplaat voor de kale scheurkalender, werd ik steeds nieuwsgieriger naar alles wat met libellen te maken had. Ik ging op zoek naar de betekenis van deze dartele en elegante beestjes, maar ontdekte in m’n zoektocht ook zaken over mezelf.

VERANDERING DOET LEVEN

'Er bestaat niets duurzaams, behalve de verandering' - Heraclitus -  Eigen werk acrylgieten C. vd Broek

'Er bestaat niets duurzaams, behalve de verandering' - Heraclitus - Eigen werk acrylgieten C. vd Broek

Het totemdier libel staat gelijk aan verandering ondergaan. Dankjewel! Graag verandering voor 2022 alsjeblieft! Niet enkel voor mezelf, maar voor de godganse wereld want in welk zottekot leefden we de laatste twee jaar? Lééfden we eigenlijk ons leven?

Allemaal goed en wel, maar hoe, wat, waar veranderen, lieve libel?

"Het levensproces is steeds aan verandering onderhevig omdat alles voortdurend stroomt. Met enige moeite en een zekere mate van innerlijk vuur kàn er wel degelijk iets veranderen. Moeite om te doen, te zien, te voelen wat er moet gedaan, gezien en gevoeld worden. In harmonie welteverstaan".  Grieks filosoof Heraclitus (ca. 535-475 v.Chr.)

Volgens bovenstaande website en de spirituele betekenis van de libel zou ik net zoals deze waterjuffer van kleur kunnen veranderen oftewel ànders in het leven kunnen gaan staan. De libel toont haar kleuren. Ik mag dat ook meer doen: vanuit mijn zuivere ‘ik’ de wereld laten zien wie ik werkelijk ben, wat ik doe en waarvoor ik hier ben. Ik kan en zal dan resoneren met de mensen en de zaken in verbondenheid en zodoende komt er ook het juiste en gepaste op m’n pad à la synchroniciteit onder andere. Dan leef ik werkelijk vanuit mijn ziel. Ik mag schitteren en stralen en mezelf meer in de wereld gaan zetten. Ik mag net zoals de libel in alle speels-en vrolijkheid het leven léven en eindeloze mogelijkheden verkennen.

Door hetgeen ik kan en deel, laat ik iets van mezelf zien en tegelijkertijd zal ik iets mogelijk interessant achterlaten voor anderen als inspiratie, hulp, bezieling, vurig enthousiasme of... Van daaruit ontstaat een ketting omdat van het een het ander komt. Vergelijkbaar met het alom bekende domino-effect. Van het een komt het ander en op termijn ook een-heid. Ik geloof dat dit de weg is waarvoor het leven bedoeld is. Ik zie mezelf ‘libel-leren’ de laatste paar weken.

In elk geval ga ik (we) dit jaar 2022 genieten van m’n gecreëerde libel die op een kleurrijke manier de druk van de ketel haalt. Met haar luchtige, speelse en vrolijk achtergelaten cirkelvormige scheetjes in de lucht op weg naar een andere manier van leven…in harmonie met wat is en wat komt, met mezelf en misschien met jou.

Rugplaat zonder scheurkalender - Libel - Acrylgieten afgewerkt met epoxyhars

PALINDROOMDAG

Nu ik het toch over onze oorspronkelijk duffe en kleurloze Druivelaar kalender heb gehad die momenteel nog verre van slaapverwekkend is, wil ik bewust stilstaan bij vandaag: 22-02-2022.

Opgeleukte Druivelaar scheurkalender - Libel - Eigen werk acrylgieten C. vd Broek

Als taalliefhebber stromen er ballonnetjes van geluk doorheen m’n lijf zoals Toon Hermans zaliger schreef in z’n veelzeggend gedicht over ‘Geluk’. In mijn gedachten zie ik elke ‘2’ en elke ‘0’ op een gigantisch lange, wereldomvattende wasdraad hangen. Flapperend in de wind en badend in het felle zonlicht. Vluchtig maar gestaag zoeft er eveneens een megagrote pastelkleurige libel voorbij. Ik hou van dromen en fantaseren ook 😊.

Het is vandaag één van de once in a lifetime-dagen waarbij de datum van voor naar achter en van achter naar voor kan gelezen worden waarop deze speciale datum toch hetzelfde blijft. Ik ben meer dan verzot op palindromen zoals we onze dochter ooit ‘Hannah’ zouden genoemd hebben (we kregen een prachtige zoon die niet ‘Bob’ of ‘Otto’ of… heet, maar een zachte niet-palindroomnaam kreeg) en ik me al verheug op m’n volgende ‘lepel’ honing.

Ik wil de magie die deze dag vertoont hierbij extra in de kijker zetten. Als een cijferdroom waarin ik opnieuw de harmonie en zeker ook de magie herken. Was het voor jou een magische dag vandaag? Ik hoop het oprecht voor je… dat je het opmerkte en voelde…wat voor klein, magisch gelukje het ook was.

De spirituele betekenis van 22-02-2022 staat bovendien volledig in het teken van harmonie, rust, evenwicht, eenheid, vrede en kalmte. Ik word daar echt waar héél gelukkig van!

Kus X

Claud

22 februari 2022

Opmerkingen

Ann Maris

07.03.2022 15:40

Graag verandering voor 2022 alsjeblieft. Ik herhaal je even omdat ik je hierin steun. Helaas heeft 2022 veel duister in gedachten. Corona heeft veel slachtoffers gemaakt en nu zet Poetin het verder.

Susan

23.02.2022 10:55

Zalig om je nog eens te lezen, nu mijn cocon stilaan weer wat groter wordt 😉

En wauw, hoe mooi is die libel 🤩 en even mooi ben jij, prachtmens, met al jouw kleuren. Schitter en straal maar lieverd!

Claud

23.02.2022 14:51

🙏 Ik straal alvast van jouw libellig enthousiasme, lieve Susan 😁🤍😘🤍🤩🤍

Jan

23.02.2022 10:46

Jouw passie voor het acrylgieten heeft al ontelbare prachtige creaties afgeleverd. Ik ben blij dat je daar jouw ‘ding’ in gevonden hebt. Je boeit er helemaal van open. 😍

Claud

23.02.2022 16:42

Ontelbaar lijkt me wat veel lieverd, maar het is wel m'n 'ding' ja🥰 Dankjewel voor jouw interesse en waardering voor hetgeen ik zo graag doe❤️

Els

23.02.2022 08:14

"libel-leren" (een zalige uitspraak!)
"Op weg naar een andere manier van leven… in harmonie met wat is en wat komt, met mezelf en misschien met jou..."
Ik wens het je van harte toe.

Claud

23.02.2022 17:17

Dankjewel Els🙏 Een uitdaging, maar wel een mooie he?😉

Meest recente reacties

26.06 | 12:11

Dankjewel Annemie 🙏 Fijn dat m'n blog jou kon bekoren. Het is nummer 37 dus indien je zin moest hebben, zijn er nog 36 te lezen. Vakantielectuur?😍

Het is de eerste keer dat ik je blog tegen ben gekomen, wat leest hij leuk door je vlotte en (h)eerlijke schrijfstijl. Gelukkig is alles goed verlopen. Ik zou een kaartje sturen naar de spoedarts.

25.06 | 04:53

22.06 | 17:37

Met jou steeds aan mijn zijde...😘❤️😘

Straf hoe jij er weer in slaagt om zo’n moeilijke en pijnlijke situatie zo mooi te kaderen. Het was idd niet simpel. Straffe madam 😍😘

22.06 | 16:20

Deel deze pagina